söndag, februari 06, 2005

Försökskaniner

Jaha, barnen på en skola i Nacka kommenderades ut för ett "researchprojekt" om barn och sexualitet. Dom fick lyssna på en pornografisk text och deras reaktioner filmades. Projektet "spårade ur'" och ett misstag begicks av "en individ", förklarar dom ansvariga.

Så vitt jag förstår har skolor alltid ställt upp barn till forskning. När jag gick i skolan på 50- och 60-talet fick vi ibland göra tester för social forskning. Vi fick lösa några meningslósa uppgifter och sedan bedöma hur vi trodde att klasskamraterna klarat uppgiften och hur vi själva låg på skalan. Eller vi fick gradera klassen från vår bästis ner till minst populär. Sedan grät förstås några av oss på rasten när vi jämförde vad vi skrivit. Någons bästis hade valt en annan bästis just den dagen. Men ingen av oss tog någon större skada.

Men principen att elever kan testas , mätas, vägas (och nu filmas) utan vidare ligger förstås som grund för missbruket i det här fallet. Sexåringar kan inte ge sitt tillstånd och deras föräldrar blev inte underrättade om vad detta 'research' gick ut på.

Dags för skolan att sluta att ta för givet att ungar ska ställa upp som försökskaniner utan vidare?

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

test

3:27 em  

Skicka en kommentar

<< Home